HTML

Eszperantó sarok

Tippek, tanácsok és érdekességek az eszperantó nyelv tanulásával kapcsolatban. Ha érdekel az eszperantó, vagy ha ajánlották, de nem igazán tudod, mit gondolj róla, vagy ha bármilyen problémád van a tanulás során, nézz szét, hátha tudok segíteni!

Mottó

„Nincsenek már rózsaszín álmaim a magyar eszperantó mozgalomról.”

 Szilvási László,
a Kulturális Eszperantó Szövetség elnöke

Friss topikok

Kapcsolat

Szerkesztő:
Denielo Hungara

E-mail: eosarok-kukac-gmail-pont-com

Hogyan tanuljunk idegen szavakat? – 2. Az alapszókincs

2013.09.05. 20:32 Denielo Hungara

Az eszperantó szókincsét tudatosan kicsire tervezték, hogy a nyelv megtanulását megkönnyítsék. De még ez a szűk szókincs is szótárakat tölt meg. Mit tanuljon a diák, ha gyors sikerre törekszik?

 

Szavak és szóösszetételek

Az eszperantó sok módszert használ arra, hogy a szókincset minimálisra csökkentse. Amit csak lehet, összetett szavakkal fejeznek ki. A krumpli például összetett szó, sok más európai nyelvhez hasonlóan földialmának nevezik:

tero = föld

pomo = alma

terpomo = krumpli

„Burgonya”, „pityóka” és más hasonló szavak nincsenek.

A szóképzés elve persze egy idő után a saját farkába harap, és olyan szó-szörnyetegek jönnek létre, aminél már jobb egy-egy új szót bevezetni. A kórház szóra például az első időkben a malsanulejo kifejezést ajánlották, aminek a pontos jelentése: „beteg emberek helye”. Ez azonban egy többszörösen összetett szó, mert a sano = egészség szóból képzik a mal- ellentétképzővel („nem egészséges”, azaz beteg), az -ul- személyképzővel („nem egészséges személy”) és az -ej- helységképzővel („beteg személy helye”).

A malsanulejo kifejezésből teljesen hiányzik a kórházak nemzetközi jelzése: a H betű. Érthető, hiszen az az angolban és más nyelvekben meglévő hospital rövidítése. Viszont éppen a közérthetőség és a bonyolult összetétel elkerülése érdekében sokan átvették ezt a szót, és ma a kórházra már két szó van: a malsanulejo-n kívül mondható úgy is, hogy hospitalo.

 

Az elvárt eszperantó szókincs

A további rizsát levágva: rengeteg szó van, amire szükség lehet a nyelvvizsgán, de mindet megtanulni sokáig tartana. Hogy a tanulók dolgát megkönnyítse, Vizi László, aki már sok évtizede foglalkozik nyelvtanítással, összeállította az elvárt szavak szókincsét. Ez az alig 15 oldalas szótár olyan átfogó és mély szókincset ad, aminek az ismerete már jó alapot biztosít a nyelvvizsgához.

Laci jóvoltából a szótár ingyenesen hozzáférhető, a képre kattintva letöltheted:

Vizi címlap 2.png

Természetesen ezekből a szavakból rengeteg más szót is képezhetsz az eszperantó szabályai szerint. Ezért a szótár megtanulása után már több ezer szavas, átfogó szókincsed lesz, aminek a magabiztos használatával jó eséllyel indulhatsz a nyelvvizsgán.

Szólj hozzá!

Címkék: tipp könyv nyelvtanulás szótár tippek könyvajánló nyelvvizsga eszperantó kifejezések segédkönyv mesterséges nyelv szókincstár Vizi László

A bejegyzés trackback címe:

https://eosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr245495509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása