HTML

Eszperantó sarok

Tippek, tanácsok és érdekességek az eszperantó nyelv tanulásával kapcsolatban. Ha érdekel az eszperantó, vagy ha ajánlották, de nem igazán tudod, mit gondolj róla, vagy ha bármilyen problémád van a tanulás során, nézz szét, hátha tudok segíteni!

Mottó

„Nincsenek már rózsaszín álmaim a magyar eszperantó mozgalomról.”

 Szilvási László,
a Kulturális Eszperantó Szövetség elnöke

Friss topikok

Kapcsolat

Szerkesztő:
Denielo Hungara

E-mail: eosarok-kukac-gmail-pont-com

Milyen könyvekből tanulj?

2013.04.08. 17:53 Denielo Hungara

Bár az eszperantó piaca viszonylag kicsi, itt is több tankönyvből lehet válogatni, és ezek nem feltétlenül olcsók. Az alábbiakban összegyűjtök néhányat, amikkel biztosan nem csinálsz rossz vásárt.

sikeresen-libro.jpgA nálunk leggyakrabban használt nyelvtankönyv Szilvási László Sikeresen az eszperantó nyelvvizsgáig... című könyve, amihez munkafüzet és CD is kapható. Az ára jelenleg 2900 Ft, a munkafüzet 900 Ft, a hanganyagokat tartalmazó CD pedig 1900 Ft. A csomag fő értékét a munkafüzet adja, amiben minden nyelvtani elem gyakorlására sok mintafeladat van. További előnye, hogy magántanulóknak készült, azaz minden része érthető tanári magyarázat nélkül is. Ennek viszont az az ára, hogy nem nagyon vannak benne párbeszédes feladatok; ez inkább az írásbelire készít fel.

 

 

eszperanto-magyar-szotar-meszhea.jpgmagyar-eszperanto-szotar-meszhea.jpg

A tankönyvön kívül mindenképpen érdemes még megvenni egy szótárat is. A jó szótár sajnos ritka, mint a fehér holló; talán még a legjobb a Pechan Alfonz-féle kétkötetes kisszótár (Magyar-eszperantó szótár, illetve Eszperantó-magyar), ami most kb. 5000 Ft-ba kerül. (Antikváriumokban, vagy a neten rendelve jóval olcsóbb is lehet.) Persze nem mindenki szeret erre költeni, hiszen ma már használható internetes szótárak is vannak. Ugyanakkor az írásbeli vizsgán csak papíralapú szótárat lehet használni, így ha ezt megveszed, akkor gyakorolhatsz a konkrét szituációra is. Ha meg nem veszed, vizsga előtt akkor is kölcsönözd ki egy könyvtárból! Ha több példány közül is lehet választani, akkor válaszd azt, amelyik a legújabb, illetve a legkevesebb lap hiányzik belőle (gyakran hiányzik belőlük néhány oldal). 

tematikusszotar.jpgAz Akadémiai Kiadó 2011-ben készített egy rövid tematikus szótárat is. A címe rendkívül fantáziadús: Eszperantó-magyar tematikus nyelvvizsgaszótár. Alapvetően a szóbelihez segít felkészülni, de a Pechan-féle kisszótárhoz hasonlóan beviheted az írásbeli vizsgára is, ami azért jó, mert a segítségével gyorsan kereshetsz a leveledbe kapcsolódó kifejezéseket, ha nem jutna eszedbe semmi. És bónuszként van benne pár gyakorlófeladat is. Ezt a könyvecskét jó eséllyel meg se kell venned, mert megtalálod a könyvtárakban is. Ha mégis meg akarod venni, kb. 2000 Ft-ba fog kerülni.

 

  

 

origo-vizsgapeldak-eszperantoponthu.jpgEzen kívül érdemes még valahogyan beszerezni az Eszperantó írásbeli nyelvvizsga című könyvet (szintén Akadémiai Kiadó, 2010). Ez egy viszonylag friss könyv, amiben konkrét vizsgafeladatok szerepelnek, részletes megoldásokkal, tehát jól begyakorolhatod a feladattípusokat. Az előzőhöz hasonlóan valószínűleg ezt is megtalálod a könyvtárakban. Ha mégis meg akarod venni, kb. 3000 Ft-ba fog kerülni.

(Fontos: a könyv megjelenése óta az egyik fejezet elavult. Ma már nem kérik a nyelvvizsgán a magyarról eszperantóra történő fordítást.)

Amint látod, simán el lehet költeni egy tízezrest úgy, hogy csak a legfontosabbakat vásároltad meg. Viszont: ezeket a könyveket manapság elég sokan keresik, ezért ha sikerül a nyelvvizsgád, akkor az antikvárban visszakaphatsz valamennyit az árukból. Ha pedig továbbadod őket a rokonaidnak vagy ismerőseidnek, akkor ők már sokkal olcsóbban tanulhatnak belőlük.

A tankönyveken kívül persze érdemes minél több eszperantó szöveget forgatni, és minél több hanganyagot hallgatni: ilyenek viszont nagy számban elérhetők az interneten és a könyvtárakban is, ezért az olcsóbban kijön.

Végül pedig meg kell jegyezni, hogy sajnos egyetlen tankönyv sem tökéletes. Bár ezek jó könyvek, mégis  mindegyikben előfordulhatnak tévedések és sajtóhibák. Az általam ismert hibák listáját itt találod.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv szótár könyvajánló nyelvvizsga eszperantó tankönyv szóbeli írásbeli segédkönyv Szilvási László Pechan Alfonz

A bejegyzés trackback címe:

https://eosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr645203432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása