HTML

Eszperantó sarok

Tippek, tanácsok és érdekességek az eszperantó nyelv tanulásával kapcsolatban. Ha érdekel az eszperantó, vagy ha ajánlották, de nem igazán tudod, mit gondolj róla, vagy ha bármilyen problémád van a tanulás során, nézz szét, hátha tudok segíteni!

Mottó

„Nincsenek már rózsaszín álmaim a magyar eszperantó mozgalomról.”

 Szilvási László,
a Kulturális Eszperantó Szövetség elnöke

Friss topikok

Kapcsolat

Szerkesztő:
Denielo Hungara

E-mail: eosarok-kukac-gmail-pont-com

Hogyan nyűgözd le a vizsgáztatót?

2013.06.01. 15:34 Denielo Hungara

A nyelvvizsga írásbeli részét általában nem azok javítják, akik felügyelték a termet a vizsga írásakor, ezért ott nincs különösebb jelentősége a személyes benyomásoknak. A szóbelin viszont több lehetőség van a vizsgázók szubjektív megítélésére, ezért érdemes megfogadni néhány jó tanácsot.

A vizsgáztatók megértéséhez alapvetően két dolgot kell tudni. Az egyik az, hogy a nyelvtanári fizetésből elég kevesen lesznek milliomosok, miközben egyáltalán nem biztos, hogy a munkájuk egyszerűbb, mint némelyik miniszteré. Ezért a vizsgáztatók nem érzik eléggé megbecsültnek magukat, és jó pontot érhetsz el náluk, ha legalább te tiszteletteljesen bánsz velük.

A tiszta, ápolt megjelenés és a rendszeres fogmosás előnyeit nem kell részleteznem. Marad a ruházat. A nyelvvizsgán persze nem muszáj öltönyben vagy estélyi ruhában megjelenni, de jó, ha a TANKCSAPDA feliratú pólód vagy a koptatott farmered helyett egy kicsit elegánsabb ruhát veszel fel.

Ha érdekel az eszperantó mozgalom, és mondjuk van eszperantós táskád, sapkád, kitűződ vagy egyéb használati tárgyad, azt is érdemes lehet magaddal vinni a vizsgára. Ez sajnos nem jelenti azt, hogy automatikusan átengednek, ezért nem érdemes ilyet kamuzni; de érezhetik belőle, hogy te alapvetően szimpatizálsz velük.

A legjobb mód pedig a vizsgáztatók megtisztelésére az, ha felkészülve mész vizsgázni. Ha sorozatosan nyelvtani hibákat vétesz, ha percekig kell gondolkodnod minden mondat előtt, vagy ha a kiejtéseden érződik, hogy alig beszéltél még eszperantóul, akkor nem fogják úgy érezni, hogy tiszteled a munkájukat. Azt fogják gondolni rólad: na, itt van még egy hülye, aki azt hitte, hogy mi egy kis pénzért bárkit átengedünk.

Persze nem fogják ezt éreztetni veled, ettől ne félj! A legrosszabb, ami a szóbelin történhet veled, az az, hogy bukás esetén újra be kell fizetned a vizsga díját. A vizsgáztatók nem fognak gorombáskodni veled: nekik az a munkájuk, hogy kedvesek legyenek, akkor is, ha nem tudnak átengedni. De néha egy-két pontot jelenthet a jó benyomás is.

A másik lényeges tudnivaló a vizsgáztatókról az, hogy a munkájuk meglehetősen unalmas. Persze minden egyes vizsgázó egy kicsit más, de mégis, könnyen bele lehet fásulni az ötezredik vizsgába. Különösen akkor, ha a vizsgázók többsége hazudik, mintha tankönyvből olvasná, hogy szeret olvasni és sétálgatni; és egy sincs, aki megtanulta volna a szótárból, hogy „a kedvenc sorozatom a Szex és New York”. (Amorado kaj Novjorko, ha szeretnél ezzel villogni, bár konkrétan a címeket nem szokás lefordítani. Angol eredetiben Sex and the City = Amorado kaj la Urbo.)

New_York_City_at_night_HDR_mini.jpg

Novjorko (Forrás: Wikimedia Commons)

Már azzal is jó benyomást tehetsz a vizsgáztatókra, ha egy kicsit érdekessé teszed magad. Például ha van egy izgalmas munkád, vagy hobbid, esetleg a családi körülményeidben van valami rendkívüli, akkor azt érdemes elmondani a bemutatkozás során. Így a vizsga nekik szinte már nem is munka lesz, hanem egy jó beszélgetés: és hidd el, hálásak lesznek érte.

További előnye ennek a kis trükknek, hogy így te választhatod ki a témát, amiről beszélgettek. Ha felvetsz valami érdekes dolgot, akkor van esélyed rá, hogy a vizsgáztató ráharap, és erről fog kérdezgetni. Így otthon előre felkészülhetsz, megtanulhatod azokat a szavakat, amikre szükséged lehet, és gyakorolhatod a mondatokat, amik elhangozhatnának ebben a beszélgetésben.

Szólj hozzá!

Címkék: tipp bukás tippek nyelvvizsga eszperantó szóbeli

A bejegyzés trackback címe:

https://eosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr255339007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása