HTML

Eszperantó sarok

Tippek, tanácsok és érdekességek az eszperantó nyelv tanulásával kapcsolatban. Ha érdekel az eszperantó, vagy ha ajánlották, de nem igazán tudod, mit gondolj róla, vagy ha bármilyen problémád van a tanulás során, nézz szét, hátha tudok segíteni!

Mottó

„Nincsenek már rózsaszín álmaim a magyar eszperantó mozgalomról.”

 Szilvási László,
a Kulturális Eszperantó Szövetség elnöke

Friss topikok

Kapcsolat

Szerkesztő:
Denielo Hungara

E-mail: eosarok-kukac-gmail-pont-com

A Firefox segít a nyelvtanulásban!

2013.04.26. 10:52 Denielo Hungara

A Facebook és társai után most nézzük, mit lehet még felhasználni az internetezés hasznossá tétele érdekében! A sokak által kedvelt Mozilla Firefox ingyenes webböngésző például elérhető eszperantóul is. Ha szeretnéd, hogy naponta szembesülj olyan hasznos kifejezésekkel, mint a letöltés, nyomtatás, mentés másként, vagy ha szeretnél egy ingyenes eszperantó helyesírás-ellenőrzőt, akkor kövesd ezt az útmutatót!

Ha frissen szeretnéd telepíteni a programot, a különböző nyelvű Firefox kiadások listájából válaszd ki az eszperantót. Minden kiadás elérhető Windows, Macintosh és Linux operációs rendszerre is:

FFletolt.png

Ha a már telepített programodhoz szeretnéd hozzáadni az eszperantó felületet, akkor le kell töltened és telepítened az eszperantó nyelvi csomagot. Telepítés után a csomag használatra kész, viszont ahhoz, hogy gyorsan be tudd kapcsolni, szükséges még egy kiegészítő, a Quick Locale Switcher (Gyors nyelvváltó). Telepítsd fel ezt is, majd végezd el a következő beállításokat:

0. Indítsd újra a programot!

1. Az Eszközök menüben menj a Gyors nyelvváltó almenübe, és kattints a Beállítások... menüpontra!

2. A megjelenő felület szerencsére tud magyarul. Jelöld be, hogy a felhasználói felület nyelvét is szeretnéd majd átállítani:

FF_valto1.PNG

3. A második fülön (Nyelvek) keresd ki az eszperantót, és jelöld be az előtte lévő négyzetet!

FF_valto2.PNG

4. Ezután az OK gombra kattintva bezárhatod az ablakot.

5. A beállítások elvégzése után most már átkapcsolhatod a Firefoxot eszperantó üzemmódra. Ehhez egyszerűen menj be ismét a Gyors nyelvváltó almenübe, és kattints az eo-EO - eszperantó feliratra!

FF_valto3.PNG

Ha mindent úgy csináltál, ahogy leírtam, akkor a program újraindítása után ez a kép fogad majd:

EO_FF.PNG

A programhoz még eszperantó helyesírás-ellenőrző is készült, ami lehetővé teszi, hogy a szövegek elküldése előtt gyorsan megtaláld az elgépeléseket. Ezt az előzőektől függetlenül, magyar nyelvű Firefoxhoz is telepítheted. Telepítés után, ha elmész egy olyan oldalra, ahol szövegdoboz van, a dobozban az egér jobb gombjával kattintva kiválaszthatod, hogy milyen nyelven történjen a helyesírás-ellenőrzés. (Sajnos az X-es átírást így sem ismeri.)

FF_valto4.PNG

Jó, mi?

Kaj nun ni vidu ion tutan alian:

A nyílt forrású szoftverek felhasználóinak jó hír még, hogy az Ubuntu és a hasonló rendszerek beállításai között általában választható eszperantó nyelvű felület is. A LibreOffice ingyenes irodai programcsomaghoz szintén készült eszperantó kezelőfelület, amit a program telepítése során kérhetsz. A legújabb, 4.0-s verziószámú programhoz még nem, de a korábbi változatokhoz készült eszperantó helyesírás-ellenőrző is.

Ubuntu.png

LibreOffice_EO.png

Képek forrása: Wikimedia Commons

Szólj hozzá!

Címkék: tipp web internet nyelvtanulás link linkek hivatkozás program írás helyesírás szótár tippek eszközök eszperantó segédprogram írásbeli hivatkozások kifejezések ékezetek szövegalkotás Ubuntu Firefox szókincstár Mozilla Firefox helyesírás-ellenőrző LibreOffice

A bejegyzés trackback címe:

https://eosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr385247051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása