HTML

Eszperantó sarok

Tippek, tanácsok és érdekességek az eszperantó nyelv tanulásával kapcsolatban. Ha érdekel az eszperantó, vagy ha ajánlották, de nem igazán tudod, mit gondolj róla, vagy ha bármilyen problémád van a tanulás során, nézz szét, hátha tudok segíteni!

Mottó

„Nincsenek már rózsaszín álmaim a magyar eszperantó mozgalomról.”

 Szilvási László,
a Kulturális Eszperantó Szövetség elnöke

Friss topikok

Kapcsolat

Szerkesztő:
Denielo Hungara

E-mail: eosarok-kukac-gmail-pont-com

Teszt a nyelvvizsgán

2013.05.11. 14:40 Denielo Hungara

A középfokú írásbeli nyelvvizsga elején fél órád van kitölteni egy 50 kérdéses tesztet. A kérdések tipikusan a nyelvtani szabályok ismeretét tesztelik, de a szókincsük is középfokú lesz. Ez azért bajos, mert a teszt megoldása során nem használható szótár.

A megadott négy válaszlehetőségből mindig csak egyet fogadnak el helyesnek. Ha (ritkán) több is helyes lenne nyelvtanilag, akkor a legegyszerűbb, leginkább természetes formát válaszd ki! A nem egyértelmű feladatok miatt egyébként bukás esetén lehet fellebbezni is.

A tesztben minden helyes megoldás 1 pontot ér, ellenben a tévedésekért nincsen pontlevonás. Ebből adódik, hogy ha valamire nem tudod a választ, akkor is érdemes betippelni, hiszen sokat nyerhetsz és semmit sem veszíthetsz vele.

Fontos, hogy a tesztben a kérdések nem nehézségi sorrendben követik egymást. Ezért az a legjobb, ha nem az elejétől a végéig, sorban próbálod megoldani a kérdéseket, hanem azt csinálod, hogy az elején végigolvasod az egészet, és minden olyan választ bejelölsz, amit egyszerűnek és magától értetődőnek látsz. Így gyorsan szerzel néhány pontot, és a hátralévő időben foglalkozhatsz azokkal, amik több figyelmet igényelnek.

A másik fontos dolog, amit a tesztről tudni kell, az, hogy viszonylag hosszú. Kábé fél perc alatt kell megoldanod egy-egy kérdést. Ez nem lehetetlen feladat, mert a kérdések viszonylag könnyűek, ha megtanultad a nyelvtant. De azért igyekezni kell.

A tesztet gép javítja ki, ezért a válaszokat egy külön lapra (a tesztjegyzőkönyvre) kell írni úgy, hogy a helyes válaszhoz tartozó négyzetet beikszeled. Egy ilyen táblázatot képzelj el:

tesztlapkep.png

A feladatok szövegét tartalmazó lapon tehát hiába karikázgatod be a helyes választ, azt nem fogják pontozni!

A tanuláshoz szerkesztettem egy ilyen tesztlapot, amit kinyomtathatsz, és a segítségével teljesen úgy gyakorolhatod a tesztírást, ahogy a vizsgán kell majd csinálod. A letöltéséhez kattints ide: teszt-lap.pdf

origo-vizsgapeldak-eszperantoponthu.jpgA tesztírás gyakorlásához van egy ingyenes online teszt az Eszperantó.hu oldalon, illetve tíz teljes teszt elérhető a vizsgaközpont által kiadott Eszperantó írásbeli nyelvvizsga című könyvben (Budapest: Akadémiai Kiadó, 2010, szerkesztette Salomonné Csíszár Pálma). A könyvet megtalálod a nagyobb könyvtárakban is. 

A teszten szerzett pontjaidat nem egyszerűen hozzáadják az összpontszámodhoz, hanem egy átszámítási táblázatot használnak: ha 15 vagy annál kevesebb pontot szerzel, akkor végül 0-t kapsz, míg ha tökéletes lett a teszted, akkor 15-öt. A kettő között a helyes megoldásaid számával együtt a pontszámod is emelkedik.  

A legtöbb vizsgafeladatban el kell érni egy bizonyos minimális pontszámot, a megszerezhető pontszám 40%-át, hogy a nyelvvizsga sikeresnek számítson. Azaz hiába remekelsz az egyik feladatban, ha a másikhoz már hozzá se tudsz szagolni. Ebben a teszt kivétel, itt nincsen minimumszint. Ennek ellenére mégis érdemes készülni rá, mivel ez a feladat otthon, egyedül is jól begyakorolható. A végeredmény számításakor pedig döntő lehet az a pontszám, amit itt szereztél meg.

Szólj hozzá!

Címkék: teszt tipp könyv nyelvtanulás írás tippek nyelvvizsga eszperantó írásbeli segédkönyv

A bejegyzés trackback címe:

https://eosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr805295181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása