HTML

Eszperantó sarok

Tippek, tanácsok és érdekességek az eszperantó nyelv tanulásával kapcsolatban. Ha érdekel az eszperantó, vagy ha ajánlották, de nem igazán tudod, mit gondolj róla, vagy ha bármilyen problémád van a tanulás során, nézz szét, hátha tudok segíteni!

Mottó

„Nincsenek már rózsaszín álmaim a magyar eszperantó mozgalomról.”

 Szilvási László,
a Kulturális Eszperantó Szövetség elnöke

Friss topikok

Kapcsolat

Szerkesztő:
Denielo Hungara

E-mail: eosarok-kukac-gmail-pont-com

Milyen gyorsan lehet megtanulni eszperantóul?

2013.03.07. 19:53 Denielo Hungara

Úgy tartják, hogy az eszperantót alig néhány hét alatt meg lehet tanulni. A vizsgahelyek mégis tele vannak olyan nyelvvizsgázókkal, akik negyedszerre-ötödszörre próbálkoznak (ez nem csak tapasztalat: statisztika). Akkor hogy is van ez?

„E helyen is fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy – a téves híresztelésekkel ellentétben – az eszperantó sem könnyű nyelv, csupán a nemzeti nyelvekhez viszonyítva könnyebb...”

(Princz Oszkár: Felkészülés az eszperantó nyelvvizsgára. Bevezető)

Tény, hogy az eszperantó a legkönnyebben megtanulható élő nyelv. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az eszperantó megtanulása kicsit sem megerőltető. Azt mondani, hogy az eszperantót könnyű megtanulni, olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy „a Kékestetőt megmászni csak egy ugrás”. Hiszen a Kékes alacsonyabb, mint az Alpok, vagy a Magas-Tátra hegyei! A Himalájáról nem is beszélve…

A Kékes

A Kékes (Kép forrása: Wikimedia Commons)

Az eszperantót a felmérések szerint körülbelül 200 óra alatt lehet jól megtanulni. Ez elég kevésnek tűnik, ugye? Végül is egy hét 168 óra... De ne tévesszen meg ez a szám, ez napi egy teljes óra nyelvtanulással számolva is több mint fél évig tart. Ennek ellenére nagyon sokszor hirdetnek meg három hónapos kurzusokat is, ami sokak szerint egyszerű reklámfogás. Optimistábbak szerint meg arra építenek, hogy a résztvevők majd sokat tanulnak az órán kívül is

Lehet persze intenzív kurzusokat is szervezni, ahol naponta több órán át tanítanak, hogy lenyomják az anyagot. Sőt, Horváth Józsefnek van egy külön tankönyve is, aminek az a címe, hogy 30 nap alatt eszperantóul. De érdemes megszívlelni a szerző tanácsát a 10. oldalról:

az igazán intenzív nyelvtanulás és a bolondok háza között nehéz meghúzni a határvonalat.”

Tehát ne gondold, hogy a nyelvvizsga gyerekjáték lesz. Akármilyen könnyű nyelv is az eszperantó, azért itt is van követelmény.

Sokan azért buknak meg a nyelvvizsgán, mert nem készülnek fel rendesen. Pedig kiadtak már mintafeladatokat (Eszperantó írásbeli nyelvvizsga - alap-/középfok, Akadémiai Kiadó, 2010), és az interneten is vannak próbatesztek, amikkel felmérheted a tudásodat. Ha ezeket nem tudod megoldani, pénzkidobás a vizsgával próbálkozni.

 

Na és milyen gyorsan lehet megszerezni a papírt?

Bármeddig tartson is, egy kitartó tanuló előbb-utóbb eljut az általa elérni kívánt nyelvvizsga szintjére. Ekkor azonban még mindig hónapok választják el a sikertől…

Mivel Magyarországon csak egyetlen vizsgaközpont, az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ foglalkozik eszperantóval, nincs minden héten nyelvvizsga. Ami van, arra is hetekkel korábban kell feliratkozni.

Ha kaptál egy időpontot, de valamiért mégsem tudsz akkor elmenni, legközelebb csak egy, vagy akár két hónappal később lehet újra próbálkozni. Ezért a vizsgajelentkezés során érdemes átgondolni, hogy mikor lenne neked alkalmas a vizsga, és mikor nem, és ezt csatolni a jelentkezéshez. Az ilyen előzetes kéréseket a vizsgaközpont általában igyekszik teljesíteni; ha viszont valakinek utólag jut eszébe, hogy az egyik vagy másik időpont nem jó neki, akkor már nem szoktak segíteni. 

A szóbeli és az írásbeli egy napra is tehető, de ez nem kötelező. Úgyhogy a vizsgázással is eltelik némi idő.

Miután minden lelkes jelentkező letette a vizsgát, még hátravan a feladatok javítása. A vizsga szóbeli részének az eredményét a vizsga után rögtön megmondják, de az még csak részeredmény: ha jó lett, még akkor sem biztos, hogy a szóbelid sikeres lesz. A magnóhallgatás és az írásbeli feladatok javítása körülbelül 2-4 hétig tart. A harmadik héttől érdemes minden nap megnézni a nyelvvizsga-központ honlapján, van-e már eredmény. (Ha nem szeretsz számítógépet használni, telefonálhatsz is, és az ügyfélszolgálatos kisasszonyok megnézik helyetted.)

Tegyük fel, hogy kijavították, és megjött a hír: átmentél! Az első ujjongás után rájössz, hogy ez azért még mindig nem hivatalos. Kezdjük azzal, hogy ilyenkor van még egy felülvizsgálati időszak, ami azt jelenti, hogy az eredmény megszületése után két héten belül megnézheted a dolgozatot, és ha hibát találsz a javításban, akkor kérheted, hogy adják vissza a tévesen levont pontokat. Ez főleg akkor jó, ha megbuktál, és csak 1-2 pont hiányzott a sikerhez. Erről a jogról le is mondhatsz, így, ha átmentél, akkor két héttel hamarabb kezdenek hozzá a bizonyítvány kiállításához.

A sokszáz papír megírása szintén eltart pár hétig. Törvényileg ilyenkor lenne lehetőség arra, hogy rögtön kapj egy igazolást a sikeres vizsgáról, de a gyakorlatban ezzel sem a vizsgaközpont, sem a bizonyítványt kiállító hivatal nem foglalkozik. Úgyhogy a bizonyítvány kiállításáig maximum a parlamenti képviselődnek írogathatsz. 

Ha külön tetted le az egyes vizsgarészeket (az A szóbelit és a „B írásbelit), és ezt a kettőt valamiért nem fogadják el neked „C típusú vizsga helyett, akkor újabb két hetet kell várni arra, hogy a hivatal kiadjon egy igazolást arról, hogy a kettő együtt tényleg komplex („C) vizsgának minősül.

Összességében a vizsgára jelentkezés után leghamarabb 2 hónappal várható, hogy a kezedben lesz az áhított papír.

Frissítve: 2014. január 27.

Szólj hozzá!

Címkék: tipp web internet nyelvtanulás link linkek hivatkozás bukás tippek igazolás bizonyítvány nyelvvizsga eszperantó szóbeli írásbeli hivatkozások Horváth József Princz Oszkár

A bejegyzés trackback címe:

https://eosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr455121961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása