HTML

Eszperantó sarok

Tippek, tanácsok és érdekességek az eszperantó nyelv tanulásával kapcsolatban. Ha érdekel az eszperantó, vagy ha ajánlották, de nem igazán tudod, mit gondolj róla, vagy ha bármilyen problémád van a tanulás során, nézz szét, hátha tudok segíteni!

Mottó

„Nincsenek már rózsaszín álmaim a magyar eszperantó mozgalomról.”

 Szilvási László,
a Kulturális Eszperantó Szövetség elnöke

Friss topikok

Kapcsolat

Szerkesztő:
Denielo Hungara

E-mail: eosarok-kukac-gmail-pont-com

Amit az eszperantó nyelvről tudni érdemes

2013.03.05. 13:10 Denielo Hungara

Ez az összefoglaló azoknak készült, akik még szinte semmit sem tudnak az eszperantóról, vagy nem nagyon tudják hova tenni. Lássuk tehát: miről is beszélünk?

Kezdjük azzal, hogy az eszperantó egy idegennyelv. A legtöbb idegennyelvvel ellentétben azonban ez nem természetes módon alakult ki, az emberi közösségekben, hanem mesterségesen. Ez annyit jelent, hogy íróasztal mellett tervezték meg az alapjait. A szóban forgó íróasztal egész pontosan Oroszországban volt, egy Ludwig Lazarus Zamenhof nevű orvos házában, a XIX. század végén, azaz valamivel több mint száz évvel ezelőtt.

Zamenhof nagyon idealista ember volt, hitt a világbékében, meg ilyesmi, és azt gondolta, a világ sokkal nyugodtabb hely lenne, ha a különböző népek megértenék egymást. Ez az ötlet egyébként nem tőle származott, már több ezer éve leírták a Bibliában. A bábeli zűrzavar története (1Móz 11,9) arról szól, hogy az emberek eleinte egyetlen nyelvet beszéltek, emiatt túl erősek is voltak, és isten büntetésül több nyelvet adott nekik, hogy ne értsék meg egymást, ne tudjanak együtt dolgozni.

Zamenhof nem volt nyelvész, csak szeretett nyelveket tanulni. De azt is tudta, hogy ezzel az emberek többsége nincs így. Ezért tervezett egy nyelvet, amit könnyebben meg lehet tanulni, mint az akkor már létező nyelveket: ez lett az eszperantó.

Az eszperantó nem az első ilyen mesterséges nyelv, és még csak nem is a legjobb. De minden mesterséges nyelv közül ez a legsikeresebb, ezt beszélik a legtöbben. Hogy egész pontosan hányan tudnak eszperantóul, azt nem lehet megmondani, de a szakértők tízezer és kétmillió fő közé teszik a beszélők számát. A legsikeresebb időszakban volt úgy, hogy többen beszélték, mint ahányan a magyart. Azóta ez visszaesett, de még ma is vannak eszperantó találkozók, újságok, és néhány film és könyv is megjelenik ezen a nyelven. A mozgalom résztvevői állandóan kampányolnak, hogy a nagy nemzetközi szervezetekben, mint az ENSZ és az EU, a megbeszéléseken használjanak eszperantót – egyelőre teljesen sikertelenül.

Magyarországon a világ más országaihoz képest elég népszerű az eszperantó. A nyelv egyik legnagyobb költője, Kolomano Kaloĉajo is magyar volt (Kalocsay Kálmán).

Az elmúlt húsz évben az eszperantó mifelénk főleg arról lett ismert, hogy gyorsan meg lehet tanulni a nyelvvizsgához. Ugyanis hoztak több olyan törvényt, ami jutalmazza a nyelvtudást. A legismertebb ilyen, hogy az egyetemi / főiskolai diploma megszerzéséhez valamilyen idegennyelv-tudást is fel kell mutatni, de ezen kívül néhol lehet kapni érte fizetésemelést (nyelvpótlék), illetve többletpontot az egyetemi felvételinél.

Mivel nagyon sokan vizsgáztak le eszperantóból csak azért, hogy fizetésemelést / pluszpontot / diplomát kapjanak, sok intézmény már nem ismeri el nyelvtudásnak az eszperantóból tett nyelvvizsgát.  De nem mindegyik ilyen szigorú, ezért az eszperantóul tanulók többsége ma is elsősorban a nyelvvizsgára hajt.

Az eszperantó, ha a tanulók számát nézzük, a második legnépszerűbb nyelv Magyarországon: évente több mint 4000 (!!) nyelvvizsgázó van (a bukottakat is beleszámolva).

Szólj hozzá!

Címkék: felvételi diploma nyelvvizsga eszperantó többletpont mesterséges nyelv nyelvpótlék hányan beszélik Zamenhof természetes nyelv Kalocsay Kálmán

A bejegyzés trackback címe:

https://eosarok.blog.hu/api/trackback/id/tr495117903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása